Az ékszereknek már az ókorban is nagy jelentőségük volt. Sőt, régészeti leletek bizonyítják, hogy már az ősember is viselt ékszert. Csontból, kagylóból, növényi indákból készített nyakláncot, karláncot, valamint koszorút a fejére. Ezek akkoriban egyfajta rangot, megkülönböztetést jelentettek.

Érdekesség, hogy a világ legrégebbi ékszerének egy kagylókból összefűzött nyakláncot tartanak a régészek. Az embereknek már akkoriban fontos volt a megjelenés, a küllem, a szépség.

Az igazi, fémből készült ékszerek megjelenésekor legszívesebben aranyat használtak az ókori ékszerészek. Könnyen lehetett vele dolgozni, ugyanakkor időtálló volt, és értékes. Ugyanilyen értékes volt akkoriban az ezüst, melyet szintén felhasználtak ékszerkészítésre. Leginkább nyakéket, karkötőt, különböző fejdíszeket, koronákat, diadémokat készítettek aranyból, ezüstből, és ezeket díszítették például a kagylókban talált gyönggyel. De készült ebben a korban ezüstből tükör és evőeszköz is. Számos ásatáson találtak nemesfém ékszert a sírokban, templomokban.

A korabeli ékszereket nem csak nők viselték, hanem férfiak is, sőt férfiak voltak az első ékszerviselők. Akkoriban nem a szépséget fokozta, hanem a rangot jelölte az ékszerviselés. Arany, ezüst, gyöngy, üveg, bőr, csont, kagyló, mind-mind a korabeli emberek ékszereinek alapanyagai voltak.

Ma sincs ez másként: Mind férfiak, mind nők szívesen és előszeretettel viselnek ékszereket, legyen az akár arany, ezüst, vagy bizsu. Az ékszerekkel feldobjuk a ruházatunkat, megjelenésünket, szebbé, vonzóbbá tesszük magunkat. Csupán az változott, hogy nem rangot jelölünk vele, hanem valóban a szépség, megjelenés fokozására viseljük eme díszeket. Bár, ha belegondolunk, hogy a korona a mai napig rangot jelöl, akkor mégsem tűnt el teljesen ez a szerepe az ékszereknek.

A legkedveltebb ékszeralapanyagok ma a nemesfémek: az arany és az ezüst, de egyre többen viselnek bizsut. Ennek egyrészt anyagi okai vannak, az arany ára igen borsos lett. Éppen ezért, az ezüst népszerűsége egyre nő. Különösen a fiatalabb korosztály részesíti előnyben a finom megmunkálású nyakláncokat és karláncolat, ezeket esetleg szettben is szívesen vásárolják. Az ezüstgyűrűk széles választékából szinte választani sem lehet, az egyszerű sima karikáktól a kövekkel díszített gyűrűkig széles a kínálat.

Ezüst gyűrűből célszerű kicsit vastagabb, masszívabb darabot választani, mert az ezüst puhasága okán a vékony ékszer könnyen eldeformálódik, megnyomódik, ellapul. A vastagabb, kicsit több ötvöző anyagot tartalmazó ékszer jobban bírja a strapát.

Megfelelő öltözettel kombinálva az ezüst elegáns, mondhatni királynői viselet, egy elegáns fekete alkalmi ruhával, fekete cipővel és fekete táskával, egy szép ezüst nyakék, és a hozzátartozó karkötő, valamint ezüst gyűrű kifejezetten ünnepélyes, szolidan elegáns, és elbűvölő lehet.