Az ezüstből készült ékszerek leggyakrabban 925 ezrelékes ezüstből készülnek. Ez azt jelenti, hogy 92,5 százalékuk tiszta ezüst, míg a maradék 7,5 százalék ötvöző anyag, leggyakrabban réz.

Az ezüstöt már nagyon korán, az ókorban felfedezték, és több területen is használták. Például tükörkészítéshez, evőeszközök készítéséhez, pénzérmék veréséhez, ékszerek alapanyagaként.

Az ezüst nem oxidálódik, viszont a levegőben található kénhidrogén hatására egy idő után elszíneződik, fekete bevonat keletkezik rajta. Hogy ezt eltávolítsuk róla, és az ékszerünk továbbra is szép, fehér legyen és csillogjon, szükséges rendszeresen tisztítani.

No, de miként ápoljuk, védjük meg ezüst ékszereinket a környezeti ártalmaktól?

Fontos tudni, hogy az ezüstből készült ékszereket nem szabad strandon, gyógyvízben, és szaunában sem hordani, mivel a víz összetétele is elszíneződéshez vezethet, melyeket nem mindig lehet eltűntetni.

De ne használjuk házimunka, mosás, mosogatás, felmosás közben sem, mert a vízben lévő vegyszerek is kárt tesznek az ezüst ékszerekben. Jobb, ha fürdéskor is levesszük a díszeinket, a szappan, tusfürdő, sampon, hajfesték sem tesz jót ezeknek a kényes daraboknak. Amikor az ezüst ékszert nem használjuk, akkor jobban tesszük, ha egy jól záródó műanyag zacskóban, vagy kicsi, puha anyaggal bélelt dobozkában tároljuk. Így se nem karcolódik, se nem érintkezik a levegővel.

Ha már megtörtént, hogy megfeketedett az ezüst ékszerünk, akkor kifejezetten erre a célra árusított, speciális tisztító oldattal, és ezüsttisztító kendőcskével alaposan megtisztíthatjuk, ezáltal újjávarázsoljuk kedvenc gyűrűnket, nyakláncunkat, fülbevalónkat, vagy egyéb ezüst holminkat.

A tisztítást mindig körültekintően végezzük, attól függően, hogy milyen típusú ékszert készülünk megtisztítani. Sokan nem tudják, hogy a nyakláncok kapcsolója tartalmaz némi acélt, mely beszennyezi a tisztítófolyadékot és ezáltal elszínezi az ezüstöt. Tehát a nyakláncot mindig úgy tisztítsuk, hogy egy vékony csipesz segítségével óvatosan helyezzük bele a tisztító folyadékba, de abba semmiképp ne érjen bele a nyaklánc kapcsolója.

Ha olyan ékszert tisztítunk, amiben kövek vannak, vagy gyöngyök, akkor ügyeljünk ezeknek a kövecskéknek az állapotára, mert a tisztítószer ezeket a köveket eltompíthatja, mattá teheti, s oda vész a csillogásuk. Ezesetben alkalmazzunk csak tisztítókendőt, vagy a folyadékba mártsunk vattás végű fültisztító pálcát és óvatosan tisztítsuk meg vele az ezüst részeket. A gyöngyök esetén ügyeljünk arra is, hogy se parfüm, se dezodor, se hajlakk ne érje őket, mert szintén elveszíthetik a színüket, ragyogásukat.

Amennyiben a folyadék és a tisztítókendő használata nem vezet sikerre, akkor ékszerüzletben kérhetünk segítséget, a polírozás sokat tud javítani, hogy ezüst ékszereink a régi fényükben pompázzanak.

Bátrabbak megpróbálkozhatnak a fogkrémes tisztítással is, hiszen régen, anyáink is ezt használták ezüst tisztítására, nem kevés sikerrel.