Ha ékszervásárlás előtt állunk, vagy megajándékoznánk valakit ékszerrel, akkor mindenképpen tájékozódjunk először.

Ha magunknak vásárolunk ékszert, akkor gondoljuk át alaposan, hogy mindennapi viseletre vesszük, vagy alkalomra szeretnénk. Ha alkalomra, akkor lényeges kérdés, hogy milyen alkalomra, és főleg, hogy milyen ruhával fogjuk viselni.

Ha ajándékba vesszük az ékszert, akkor fontos szempont, hogy milyen korú az illető akit megajándékozunk, valamint még ennél is fontosabb, hogy férfi vagy nő fogja kapni az ominózus ékszert.

ezüst fülbevaló

Az esetek döntő többségében azért nőknek vásárolunk ajándékba ékszert, így a korán kívül fontos lehet a stílusa, az egyénisége, az öltözködése. Egyszerű, szolid hölgynek semmiképp ne vegyünk kihívó, hivalkodó nyakláncot, fülbevalót, gyűrűt, egyéb ékszert. Ha az illetőn láttunk már más ékszert, akkor tudjuk, hogy az arany vagy ezüst ékeket kedveli-e jobban, s ennek tükrében ajándékozzunk.

Sarkalatos kérdés, hogy milyen fülbevalót vegyünk például keresztelőre. Egy pici babának semmiképp ne vegyünk nagy, súlyos modellt, hiszen a fülét húzná, kényelmetlen lenne neki. Nem javasolt baba fülébe az ezüst fülbevaló, mivel az ezüst puha fém, és a kisleány fekvéskor, játékkor ráfekhet úgy a fülbevalóra, hogy az összenyomódik, kikapcsolódik, és ezzel sérüléseket okozhat. Babának, keresztelőre mindenképp arany ékszert javasolt venni, hisz ez amúgy is egy örök emlék lesz, még ha később le is cseréli az ajándék fülbevalót.

Ügyeljünk arra, hogy biztonságos legyen a kapcsolója, mert egy rosszul megválasztott kapcsoló szintén balesetet okozhat. Olyan ékszert vegyünk erre a jeles alkalomra, amit azért legalább kisiskolás korig tud viselni a gyermek, s aztán már majd ő egy estleges fülbevalócserénél el tudja mondani, hogy mit szeretne a fülébe. Ha már keresztelőnél tartunk, kisfiúknak előszeretettel ajándékoznak a keresztszülők nyakláncot, ami befektetésnek talán remek, de pici baba nyakába semmiképp nem javasolt a nyaklánc.

A másik jeles családi ünnep a ballagás. Erre az alkalomra is nagyon sok ballagó diák kap ékszert, s itt már a fiúk is benne vannak úgymond a pakliban: régi hagyomány, hogy a fiúk ilyenkor kapják az első pecsétgyűrűjüket. Ez a legtöbb esetben aranyból készült, szintén életre szóló emléknek szánja az ajándékozó rokon. Azonban egyre kevesebb fiú szereti az aranyat és szívesebben visel ezüst ékszert. Ne idegenkedjünk tőle, ha az ünnepelt az ezüstöt kedveli, akkor bátran vegyünk neki valami szép, masszív darabot, biztosan örülni fog. A fiúk a gyűrűt nem annyira kedvelik, úgyhogy ha kétségünk van, akkor inkább válasszunk valami férfias nyakláncot, melynek anyaga szintén lehet akár arany, akár ezüst.

A lányokkal e téren talán kicsit könnyebb, ebben a korban majdnem biztos, hogy telitalálat egy gyönyörű arany nyaklánc, karkötő, gyűrű, vagy fülbevaló. Ha az ifjú hölgy az arany ékszertől a sárgás, vöröses színe miatt idegenkedne, akkor csodaszép ajándék lehet egy fehér arany ékszer, egy szolid brill kővel például. Azonban ha maga az arany vált ki idegenkedést a leányból, akkor neki is tudunk ezüstből készült ékszerkollekciót választani.

A lehetőségek tárháza végtelen: Egy nyaklánc a hozzá való karkötővel szinte mindig sikeres választás, akárcsak egy elegáns gyűrű. Manapság divat, s talán a felnőtté válás egyik jelképe is lehet a fiatal lányok egyik vágyálma, a köldökpiercing. Legyen akár ezüstből, akár aranyból, egy lánynak ez telitalálat lehet.